Bokning av annons

För att din annons ska komma med i våra medier måste vi ha en bokning innan materialet skickas in. Kontakta oss via mejl, telefon eller direkt till din säljare.

För specifikationer och mått på annonser klicka här

 

Printannonser

När vi ska göra din annons

Manus och bilder till din annons ska lämnas i samband med bokning eller senast klockan 15.00, tre arbetsdagar före införingsdag om du vill ha korrektur på din annons. Materialet skickar du till produktion@norrbottensmedia.se. I ämnesraden skriver du införingsdag_företagsnamn_ordernummer.


Färdigt material till tidning eller bilaga

För att annonsen ska komma med i tidningen på önskad dag ska den skickas till oss senast klockan 11.00 en arbetsdag före införingsdag (för bilagor och gratistidningar gäller särskilda tider beroende på när den trycks). I utskickat bokningsmejl anges den deadline som gäller för din annons. En färdig annons skickas till oss som en .pdf eller .eps via utskickad bokningslänk eller via vår annonsinlämning.


Att tänka på när du skickar färdig annons

Här följer de viktigaste sakerna att tänka på för att annonsfilen ska fungera rent tekniskt och tryckresultatet ska bli bra.

Dokumentytan i den fil som lämnas ska ha exakt samma storlek som den bokade ytan för annonsen (bredd x höjd i mm). Kund ansvarar för kvalitetsförluster om insänd annons måste skalas till bokat mått. Inga skärmärken ska finnas. Bilder bör ha en upplösning på minst 150 ppi. Bilder och objektgrafik bör inte ha en högre färgmängd än 240 % (summan av de fyra färgerna CMYK i mörkaste punkten) för att undvika smetiga och otydliga bilder.

Färgrymd i annonsen ska vara CMYK. Filer som innehåller RGB fungerar tekniskt men konvertering till CMYK sker automatiskt av oss och felaktigheter i färgnyanser kan inträffa. Kund ansvarar för färgavvikelser som uppstår vid konvertering.

Texter ska sättas med ett typsnitt som sedan inkluderas i filen, alternativt att texten vektoriseras. Även grafiska element som cirklar och linjer bör vara vektorgrafik.

Svart text bör vara 100 % svart för att undvika misspass vid tryck. Var uppmärksam på negativ text på flerfärgad bakgrund då det vid misspass kan göra texten oläslig. Teckensnittets grad bör inte vara under 8 pkt.

Kontrollera att annonsen inte har övertryck på vit och ljus text mot färgad bakgrund.

Filformat som fungerar är .pdf eller .eps. Tänk på att en .eps från Photoshop inte fungerar bra. Generellt bör annonser produceras i InDesign eller Illustrator från Adobe eller QuarkXpress. Annonser som byggts i bildhanteringsprogram som Photoshop blir inte bra då de saknar vektorgrafik.

 MåttMax filstorlek
Panorama 980980x120 px80 kB
Panorama 980 XL980x240 px120 kB
Panorama 980 XXL980x360/480 px180 kB
Outsider250x600/800 px100 kB
Modul468x240 px60 kB
Widescreen250x240 px80 kB
Artikelbanner468x120 px60 kB

Boka annons

bokaannons@norrbottensmedia.se
0920-26 27 30

Eller kontakta din mediesäljare
Se kontaktuppgifter här

Lämna färdigt material – print

Här lämnar du ditt tryckfärdiga material för printannonser i NSD, Norrbottens-Kuriren och Extra.

Lämna material
Länk till Cargo

ICC-profil

Har du rätt tryckprofil för ditt färdiga material? Via länken nedan kan du hämta hem rätt ICC-profil.

Hämta profiler
Länk till dagspress.se

Digitalt material

Lämningstider

Gällande lämningstider finns det två olika beroende på om det är vi som ska göra den digitala annonsen (bannern) eller om ni själva eller er reklambyrå producerar den.

  • Lämningstid för manus och material när vi ska skapa bannern är två arbetsdagar före startdatum.
  • Lämningstid för färdig banner är kl 12.00 sista arbetsdagen innan startdatum.

I ämnesraden skriver du startdatum, företagsnamn, sajt och ev. ordernummer (exempel: 2014-12-01-Företaget AB-NM.se-123123). Adressen är: digital.material@ntm.eu

Material

Vid lämning av material till den digitala annonsen ska även manus, eventuella bilder samt länkadressen bifogas. Utgår webbannons från en printannons? Om så mejlas printannonsen till digital.material@ntm.eu senast två arbetsdagar före startdatum på den digitala kampanjen. Detta gäller även om vi på NMAB ska producera den digitala annonsen.

Video och ljud
Video och ljud får endast starta efter klick. Alltså inte vid mouse over.

 MåttMax filstorlek
Panorama Large320x320 px30 kB
Panorama Double320x160 px25 kB
Takeover640x960 px70 kB

Lämna färdigt material – digitalt

Här kan du lämna färdigt digitalt material för webb och mobil som ska gå på sajterna nsd.se och kuriren.nu.

Mejla till digital.material@ntm.eu

Support

Har du tekniska frågor? Kontakta oss på digital.support@ntm.eu